Ad Code

Kalemli tablet önerisi

Blog yazarlarına tavsiyeler

blog
Blog yazarları; kendi tecrübelerini, uzman olduğu konuları, görüşlerini yazarak sosyalleşmeyi seven yazarlardır. Bu yazarlara blogger denir. Blogger olmak için bazı yeteneklere ve kendini geliştirmeye açık olmak gerekir. Yani herkes blogger olamaz, özellikle aceleci insanlar, sabırsız insanlar, düşünmeyi ve araştırmayı sevmeyen, üretmeyi değil tüketmeyi sevenler kesinlikle blogger olamazlar. Sabırlı, düşünmeyi ve öğrenmeyi seven, araştırmayı seven kişiler için uygundur yazarlık. Eğer siz de emek veren, kaliteyi seven biriyseniz blog açabilirsiniz. Blog açmadan önce bilmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Örneğin;

1- Niş konu seçmek: Uzman olduğunuz bir alana yoğunlaşarak o kunuda içerik üretmelisiniz. Niş bloglar tek kategoriye yoğunlaştığı için o konudaki otoriter sitelerden birisi olur ve markalaşır. Nişinizle ilgili firmalarla reklam anlaşmaları yaparsınız. Uzman olduğunuz konuda yazmak içerik üretmek konusunda sıkıntı çekmemenize yardımcı olur. Nişiniz; yemek, moda, turizm, dekorasyon, film, iş dünyası, magazin, bilim, teknoloji, sanat gibi kategoriler olabilir.

2- Domain ismi: Alan adı anlamına gelen domain, blog açarken en önemli aşamalardan biridir. Artık bundan sonra insanların krşısına bu isimle çıkacağınız için güzel bir alan adı bulmalısınız. Adınızla domain alabileceğiniz gibi kategorinizle alakalı domain de alabilrisiniz. Örneğin gezdiğiniz yerleri paylaşacaksanız bloğunuzun kategorisi yani nişi seyahat olacaktır. Bu yüzden seyahatle ilgili bir domain düşünmelisiniz. Örneğin kişisel blog açacaksanız "aliningunlugu, velinindunyasi" gibi isimler alabilirsiniz. Gezi bloğu açacaksnaız "aligeziyor, veligezmelerde, ayseyollarda" gibi domain alabilirsiniz. Domain ismi hem kolay okunmalıdır hem akılda kalıcı olmalıdır. Blog açmadan önce uzun bir müddet domain isminizi düşünüp karar vermelisiniz. Aklınıza gelen isimleri bir kağıda not alın ve daha önce başkası tarafından alınmadığını kontrol edin. Eğer aynı isim başkasının da aklına gelmiş ve kullanılmış ise sıraladığınız diğer isimleri deneyin. En önemli üç isim belirleyin ve bunları sıraya koyup birini seçin.

3- Alt yapı: Hangi alt yapıyı kullanacağınıza karar verin. Eğer ücretsiz blog açmak istiyorsanız blogspot.com, wordpress.com yada tumblr.com gibi uzantılar içeren blog açabilirsiniz. Alan adı satın alarak bu uzantıları .com, .net, .org gibi uzantılara çevirebilirsiniz. Eğer alt yapıyı da kendim kurmak istiyorum diyorsanız hosting alarak blog açabilirsiniz. Domain ve hosting alırsnanız yıllık yenileme ücretlerini ödeyerek yayın hayatınıza devam edersiniz. Hosting alarak blog açmak için en çok kullanılan yöntem wordpress alt yapısı kullanmaktır. Bunun için bir webmaster kiralayabilir yada blog açma adımlarını takip ederek kendiniz kurulum yapabilirsiniz.

4- Tema: Bloğunuzu açtıktan sonra diğer önemli etken tema seçimidir. Bloğun görünümü, ziyaretçilerin ilk izlenimi, aradıklarını kolayca bulabilmeleri bu temaya bağlıdır. Nişinizle ilgili bir tema seçerseniz kaliteli bir blog izlenimi verirsiniz. Kategoriyle uyumlu temaları ziyaretçiler beğenir. Sırf kategoriye özgü tasarlanmış temalar vardır. Örneğin teknoloji teması, kadın teması, blog teması, eticaret teması gibi özel tasarım temalar vardır. Bunlardan birini seçerek bloğunuza profosyonel bir görünüm kazandırabilrisiniz.

5- İçerik: Geldik en önemli konu olan içerik üretmeye. Kaliteli içerik üretmek Googlede yer edinmek için çok önemlidir. Arama motoru uyumlu yazı yazmaya "seo uyumlu makale" denir. Seo uyumlu makale en az 300 kelime, ortalama 600 kelime, ideal 900 kelime olmalıdır. Bu makalenin içerisine diğer yazılarınızın linkini eklemeye ve kategorileri düzgün belirlemeye "site içi seo" denir. Site içi seo yapmadan kaliteli blog sahibi olamazsınız. Bunun için önce yazım kurallarını öğrenmeli, dil ve anlatım derslerini hatırlamalı ve akıcı cümleler kurabilmelisiniz. Eğer anlatım bozukluğunuz varsa neyden bahsettiğiniz, ne anlatmaya çalıştığınız anlaşılmıyorsa ziyaretçileriniz çıkıp gider.

Seo uyumlu makale yazabilmek için hem ağzınız laf yapmalı hem özgün ve kaliteli bilgi sunmalısınız. Eğer başka sitelerden kopyalayıp kendi bloğunuzda paylaşırsanız bu emek hırsızlığı olur, Google gözünde değeriniz düşer. Orjinal içerik sahibi sizi fark ederse Googleden sayfanızı kaldırtma hakkına sahiptir. Telif hakkı yollayıp yazınızı kaldırtabilir. Ordan burdan kopyalayıp yapıştırmaktansa hiç blog açmamak daha iyidir. Taşıma suyla değirmen dönmez, lafla peynir gemisi yürümez.

Seo uyumlu makalede diğer önemli nokta ise anahtar kelime kullanımıdır. Anahtar kelimeler bir konuyu anlatırken insanların arattığı kelime öbekleridir. Konuyla ilgili anahtar kelimeleri bulmadan seo uyumlu makale hazırlayamazsınız. Anahtar kelime analizi yaparak aratılan kelimeleri bulmalı ve not almalısınız, yazı içerisinde bu anahtar kelimelere yer vermelisiniz. Seo uyumlu makale konusuna göre bazen 1 gün bazen haftalar sürebilir. Bu işi hafife alıyorsanız iyi bir blogger olamazsınız. Blog açmak ve kaliteli içerik üretmek tam zamanlı bir iştir.

Yazınızı süslemek için güzel görseller de kullanmalısınız. Önce giriş kısmına koyulacak bir görsel sonra gelişme ve sonuç kısmına koyulacak bir görsel yazıyı daha kaliteli yapacaktır. Bu görselleri nereden bulacağım diyorsanız stok fotoğraf sitelerinden indirebilirsiniz. Ayrıca sayfa açılış hızını düşürmek için kullandığınız görsellerin boyutuna da dikkat tmelisiniz. 100kb üzeri resimler sayfanın geç açılmasına sebep olacağı için ziyaretçi kaybına sebep olur. bu nedenle kullandığınız resimlerin boyutunu küçültmek için tinypng gibi servisleri kullanabilirsiniz.

6- Güncellik: İyi bir blogger olmak için güncelliğe önem göstermelisiniz. Bloğu güncel tutmak hergün olmasa da haftada bir veya ayda bir içerik üretmektir. İçerik üretirken araştırma yapmak, ilgili kitaplardan videolardan yardım almak daha kaliteli makaleler yazmanıza yardımcı olur. Ayrıca kolay yazabilmek için, yazar tıkanıklığı yaşamamak için ilham gelince yazmalısınız. Hiç alakasız bir zamanda birşeyler yazmaya çalışırsanız olmuyor deyip pes edersiniz.

7- Paylaşım: Yazdığınız içerikleri daha fazla kişiye ulaştırmak için sosyal medyada paylaşım yapmalısınız. Hatta takipçi sayınızı artırmak için reklam bile verebilirsiniz. Organik yoldan takipçi artırmak ise iki üç ay zaman gerektirir. Zaten blogger olmanın temelinde sabırlı olmak yatar. Organik olarak trafik ve takipçi artması için kliteli içerik üretmeye devam etmelisiniz.

8- Site dışı seo: Sadece sosyal medyada paylaşmak yeterli değildir. Bloğunuz tanıtmak için forumlarda, haber sitelerinde tanıtım yazısı yayınlamanız gerekir. Başka sitelerde tanıtım yazısı paylaşarak, Kategorinizle ilgili kelimeden back link alarak site dışı seo yapmış olursunuz. site dışı seo'da önemli olan kaliteli mecralarda tanıtım yapmaktır. Bunun için de birkaç yüz lirayı gözden çıkarmalısınız. Bu devirde kimse sizi bedavaya tanıtmıyor. Ayrıca bu tanıtım işlemini her ay düzenli olarak devam ettirmeli, backlink sayınızı artırmalısınız.

9- Reklam yerleşimi: Eğer bloğunuzdan para kazanmak istiyorsanız Google ads reklamları kullanabilrisiniz, bin gösterime ve bir tıklamaya göre ücretlendirilen ads reklamları ile bin gösterime ortalama 1 lira kazanabilirsiniz. Ancak üç adetten fazla reklam yerleşimi "para kazanmak için açılmış blog" izlenimi vereceği için kaliteyi düşürür. Yazı içerisinde bile çıkan reklamlar konudan sapmaya sebep olabilir. Halbuki yazı içerisinde konuyla ilgili görseller kullanılmalıdır, böylece anlatım daha akılda kalıcı olacaktır.

10- İletişim: Bloğunuza hakkında ve iletişim sayfaları ekleyin. Ziyaretçiler bu makaleyi kim yazmış, kimin yazısını okuyorum diye merak edebilir. Resmi olmayan samimi bir dil kullanırsanız yorum da yaparlar. Yorumlara cevap vermeli, soruları cevaplamalı, farklı görüşlere saygı duymalısınız.

Blog yazarlarına tavsiyeler yazımız bu kadar. Bunları uygularsanız kaliteli blog sahibi olabilir ve kendinize blogger diyebilirsiniz. İyi bir blogger olunca da hayata bakışınız, tavırlarınız, konuşma üslubunuz, sosyal çevreniz değişebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu