Ad Code

Kalemli tablet önerisi

Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

seo uyumlu makale
Blog geliştir'e hoşgeldin. Bu yazıda seo uyumlu makale nedir, nasıl yazılır konusuna değiniyoruz. Burada anlattıklarımızı uygularsan Google sıralamanı iyileştirebilirsin. Seo'nun ikinci adımı kaliteli içerik üretmektir. Birinci adımı ise domain ve tema seçimidir. İlk aşamayı blog yazarlarına tavsiye yazımızdan okuyabilrisin.

Seo uyumlu makale nedir sorusuna kısaca cevabımız "içeriklerinizi arama motoruna uygun hale getirmektir" diyebiliriz. Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarının istediği şekilde yazılar paylaşmaktır. Makaleyi seo uyumlu yazmanın faydası sadece arama motorunun sizi sevmesi değildir, ayrıca insanların seveceği şekilde içerikler hazırlamaktır.

Seo uyumlu makale nasıl yazılır?

Sizi yüzlerce lira reklam vermekten kurtaracak en iyi yöntemlerden birisi makaleyi seo uyumlu yazmaktır. Seo uyumlu makale yazmak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır.

Seo uyumlu makale şartları

+ Kelime sayısı
+ Anahtar kelimeler
+ Alt başlıklar
+ Uygun görseller
+ Yazım kuralları
+ Kaynak gösterme


Kelime sayısı hesaplamak!

Google bir içeriğin uzunluğuna göre sıralama yapabilir. Aynı konuda farklı kişiler 150 kelimelik özet bilgi vermiş ise, başkası 300 kelimelik detay vermişse, bir başkası da 600 kelimelik detay vermişse bunların arama motoru gözündeki değeri aynı olmaz. Makale ne kadar uzun olursa o kadar iyi olur. Lakin konudan sapmamak ve sıkıcı olmamak şartıyla.

Anahtar kelimeler bulmak!

Makale yazarken en önemlisi anahtar kelimeleri doğru şekilde kullanmaktır. Anahtar kelime demek, insanların arattığı kelime öbekleri demektir. Mesela evini boyatmaktan sıkılan bir adam duvar kağıdı yaptırmayı düşünüp "çiçekli duvar kağıdı" olarak arama yapabilir. Sizin hizmetiniz bu konuyla alakalı ise "duvar kağıdı, duvar kağıdı modelleri, çiçekli duvar kağıdı, çiçekli duvar kağıdı malzeme özelliği, çiçekli duvar kağıdı fiyatı" gibi 2 kelimelik, 3 kelimelik, 4 kelimelik arama öbeklerini yazıda kullanmalısınız.

İki kelimelik aramalarda üst sıralara çıkmak çok zordur, bu yüzden daha özel aramalarda öne çıkmak için en az 3 kelime ve 4 kelime arama terimlerini bulmanız gerekir. Bu 4 kelimelik arama terimlerini bulmak için de ücretsiz seo araçlarını kullanabilirsiniz. Ücretlileri ise aylık kaç aranma olduğunu ve seo zorluğu bilgisini de vermektedir. Bütçeniz yoksa arama terimlerini bulmak için "Google trends, Google ads anahtar kelime planlayıcı, Keyword.io, Keywordtool.io" gibi ücretsiz araçları kullanabilirsiniz.

Aslında anahtar kelime bulma konusunda biraz düşünürseniz seo aracı kullanmaya da gerek kalmaz. Duvar kağıdı örneğini düşünürsek, siz olsanız bu konuda neleri ararsınız? "Manzaralı duvar kağıdı, geometrik desenli duvar kağıdı, silinebilir duvar kağıdı, leke tutmayan duvar kağıdı vb" arama terimleri olabilir. Ürününüzü ve hizmetinizi en iyi tanımlayan cümleleri anahtar kelime olarak belirleyebilirsiniz. İlk aşamada bunları tahmin etmek zor olacağı için anahtar kelime analizi yapmak için seo araçlarını kullanmalısınız. Aklınıza hiç gelmeyecek aramalarla karşılaşabilirsiniz. Hatta "bu da aranır mı be kardeşim" diyebilirsiniz.

Alt başlıklar kullanmak!

Bir makaleyi sıkıcı yapmayan şey alt başlıklar ve paragraflardır. Bir sayfanın hiç boşluk bırakmadan ve başlık kullanmadan yazıldığını düşünün, ne kadar itici gelir ve hiç okumadan çıkıp gidersiniz. İsterse dünyanın en önemli bilgisini vermiş olsun böyle paragrafsız, alt başlıksız yazıdan bilgi almayı istemezsiniz. Bu yüzden ilk görüşte kolay okunabilir hissettirmek için konuyu parçalara bölmek gerekir.

Mesela peynir konusuna dönersek ilk önce başlığımız "peynir hakkında herşey" yada "kaşar peyniri hakkında herşey" olabilir. Daha sonra güzel bir girişten sonra "kaşar peyniri nasıl yapılır" başlığı altına ne kadar süt kullanıldığını, "kaşar peyniri vitamin değeri" başlığı altına kaç kalori olduğunu yazabilirsiniz. Tabi bu başlıkları H1, H2, H3 dikkate alınarak açmak gerekir. Örnek;

alt başlık kullanımı


Not: Blogger ve Wordpress kullananların H1 başlığı site adı olur, H2 başlığı makale başlığı olur, bu sebeple yazı içerisindeki alt başlıklar H3 olarak başlamalı ve H4 olarak devam etmelidir.

Uygun görseller kullanmak!

Etkili bir makale yazmanın en önemli kurallarından birisi de anlattığınız konuyu destekleyen görseller kullanmaktır. Bir peynir yapımı başlığının hemen altına yeşillikte otlayan bir inek fotoğrafı koyabilirsiniz, güğümle tencereye süt boşaltan bir sütçü fotoğrafı da olabilir, inek sağan bir makine fotoğrafı da, inek sağan bir kadın fotoğrafı da olabilir. Bu görselleri kendi çektiğiniz fotoğraflardan yahut stok fotoğraf sitelerinden indirebilirsiniz. Telif hakkı olmadan fotoğraf bulmak için stok fotoğraf siteleri mevcut. Buralardan yazınızda kullanmak için ücrersiz fotoğraflar bulabilirsiniz. Örneğin pixabay, pexels, freepik gibi websitelerden kaliteli görseller bulabilirsiniz.

Yazım kurallarına dikkat!

Akıcı okunan bir makale yazmak için dil kurallarına da hakim olmak gerekir. Mesela konuşma dili ve yazma dili farklıdır. Yazarken "yapacağım" diye yazarız konuşurken "yapıcam" deriz. Yazma ve konuşma arasındaki farka dikkat etmelisiniz. Ayrıca de,da,ki gibi ekleri de ayrı yazmalı ve büyük harfle yazmaktan kaçınmalıdır. Başlıkta bile sadece ilk harfler büyük olur. Mesela "Peynir Hakkında Herşey" başlığı atarken hepsini büyük yazmaya gerek yoktur. Cümle içinde ise noktadan sonra ve özel isim ise büyük harfle başlanır. Hepsi büyük harfle yazılmış yazılar ilk okul mezunu birinin yazdığı görüntüsü verir.

Uzun yıllar okunacak bir makale yazmak için nadir bulunan bilgiler vermeli, konuyu her yönüyle açıklamalısınız. Mesela peynir hakkında yazıyorsanız "peynir kahvaltılıktır, peynirin çok faydası vardır valla yemeyen pişman olur, peynir lezzetlidir, zeytinle birlikte çayla iyi gider, patron çıldırdı büyük indirim yaptık, peynir çeşitlerimiz şunlardır" deyip geçmek yerine "peynir yapımında ne kadar süt kullanılır, peynirin vitamin değeri nedir, peynirin vücuda faydası nelerdir, peynir yemeyenlerde ne tür eksiklik görülür, peynir çeşitleri nasıl yapılır" gibi çok detaylı bilgiler verirseniz hem arama otorunun sevdiği bir içerik olacak hem de ziyaretçileri bilinçlendirecek bilgi dolu içerik olacak. Seo uyumlu kaliteli makale yazmak istiyorsanız detaylı bilgi vermeye dikkat etmelisiniz.

Kaynak göstermek!

İnternette gördüğünüz makaleler bir yerlerden alıntı yapılmış yada özgün fikirlerle oluşturulmuş olabilir. Eğer bir yerden alıntı yaptıysanız bunu mutlaka belirtmelisiniz. Aksi halde tıpkı bakkaldan birşey çalmak gibi hırsızlık olur. Sanal alem diye herşey serbest değil, aksine sanal alem de aynı reel hayat gibi kuralları ve yaptırımları olan bir alan. Eğer kaynak göstermeden bir içerik kullanırsanız hak sahibi telif hakkı atarak yazınızı kaldırabilir. Bazen de link verseniz bile hiçbir şekilde kullanıma izin vermezler. Bu yüzden özgün içerik üretmek daha iyidir. Hem arama motoru gözünde özgün içerikler daha değerlidir.

Kaynak linki verecekseniz de (kaynak: https://websiteadresi.com/kategori/makale) şeklinde uzun link vermelisiniz. Eğer paylaşıma izin veren adres aktif link istiyorsa bu linke nofollow özelliği ekleyerek link verebilirsiniz. Nofollow demek bu adrese kefil değilim demektir. Bunu belirtmeden link verirseniz bu adresi destekliyorum demiş olursunuz ve bloğunuz çok fazla dofollow link verdiği için değeri düşecektir. Ayrıca Dofollow linkler kolay kazanılan backlinkler değildir. İç seo ve dış seo açısından backlink konusu da ayrı bir yazı konusu.

Seo uyumlu makale yazmak hakkında bilgiler verdiğimiz yazının sonuna geldik. Burada okuduklarınız bir kursta öğreneceğiniz bilgilerdir. Seo uyumlu makale yazmak dijital pazarlama konusunun önemli bir parçasını oluşturur. Bu yüzden kaliteli içerik üretmek için bunları bilerek yazmak gerekir. Ücretsiz verdiğimiz bilgileri beğendiyseniz yorum yapmayı ve sayfayı bu konuyla ilgili arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın. Kolay gelsin.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Sitenizde barındıracağınız içeriklerin özgün olması, SEO uyumlu içerik kriterleri açısından şüphesiz en önemlilerindendir. Bir konu hakkında sitenizde yer vereceğiniz içeriğin başka bir siteden alınmış olmaması gerekir. Bir başka kaynakta yer alan içeriği aynı şekilde kopyalayıp, kendi sitenizde yayınlarsın ‘spam’ içerik oluşturmuş olursunuz. Sitenizde yer vereceğiniz içeriğin konusu, daha önce başka kaynaklarda yer almış olabilir. Burada önemli olan, o içeriği kendi araştırmalarınız ve kendi cümleleriniz ile oluşturmanızdır. Böylelikle özgünlüğü yakalayabilirsiniz. Ayrıca şunu kesinlikle unutmayın; Google kopya içerik barındıran sitelerin tespit edilmesi durumunda sıralamalarını düşürmektedir.

    YanıtlaSil
  2. Araştırdığım bir konuydu. Detaylı bilgileniz için teşekkür ederim .

    YanıtlaSil

Bu konudaki görüşlerinizi yazabilirsiniz.

Close Menu