Ad Code

Kalemli tablet önerisi

Cenuta Hosting ile wordpress blog açmak!

Wordpress blog açmak istiyorum, website kurmak istiyorum diyenlere rehber olacak bir yazı hazırladım. Çevreme kurumsal, kişisel, eticaret siteleri kurarken kullandığım hosting ile kurulum yapacağım. Aşağıdaki adımları uygulayarak kendiniz wordpress blog açabilirsiniz, daha sonra ücretsiz temalardan birini kullanabilir veya ücretli tema alabilirsiniz. (Bu işlemlerle uğraşmak istemiyorsanız bana mesaj atabilirsiniz)

cenuta logo


Neden Cenuta?

İzmirde hizmet veren Cenuta.com hosting ile hesaplı ve hızlı blog açabilirsiniz. 2022 yılında en ucuz small paket, 3 yıllık alımlarda aylık 9 TL'den başlıyor. Zaten blog açıyorsanız en az 3 yıllık açmalısınız çünkü zaman su gibi akıyor ve 1 yılın ne zaman geçtiği anlaşılmadan yenileme dönemi geliyor. Ayrıca fiyatlandırmayı dolar ile değil TL ile yapıyor. Dolar kurunun sürekli arttığı bu günlerde hesaplı hosting alabilmek için TL fiyatlandırma arıyorum.

Cenuta'nın IO limiti de diğerlerine göre yüksek. IO 80 MB/s yani SSD diskler saniyede 80 megabaytlık işlem yapabiliyor. Diğer hostinglerin IO limitine baktığımda veya sorduğumda 25 MB/s olduğunu gördüm. Bu sebeple Cenuta ile devam etmeye karar verdim. Ayrıca takıldığım bir yer olduğunda destek ekibi 5 dakika içinde cevap verdi ve sorunun nerede olduğunu bulmama yardımcı oldu.

Diğer güzel özellik ise cPanelin ücretsiz sunulması. cPanel ile dosya yönetimi, veritabanı yönetimi gibi temel işlemler yapıyoruz. Diğer firmalar cPanel için ekstra ücret isteyebiliyor çünkü cPanel üreticisine yıllık ücret ödüyorlar. Bunun yerine Plesk paneli ücretsiz sunuyorlar. Cenuta'da cPanelin ücretsiz sunulması da artı özellik.


Cenuta Hostinge üye olma aşamaları!

Öncelikle https://www.cenuta.com linkine tıklıyoruz.

Açılan sayfadan Hosting - Sınırsız hosting sekmesini seçiyoruz. Limitsiz S paketiyle başlayabiliriz. Limitsiz S özellikleri 1 CPU ve 1 Ram yani başlangıç için ideal. Trafik ve depolama ise sınırsız olduğu ifade ediliyor, yani dosya indirme sitesi olarak kullanmayacaksanız paylaşımlı hostingin limitlerini diğer kullanıcılar ile ortak kullanıyorsunuz. Bu da en az 10 GB alan anlamına geliyor.

Wordpress dosyasının 50 megabayt, tema dosyasının 15 megabayt olduğu düşünüldüğünde size kalan gigabayt alanlarını yazılarla, fotoğraflarla doldurabilirsiniz. Ancak fotoğraf yüklerken mutlaka tinypng.com gibi fotoğraf sıkıştırma uygulaması kullanmalısınız veya fotoğrafı başka bir yere yükleyip resim gömme linkiyle bloğunuza ekleyebilirsiniz. Böylece depolama alanı boş kalacak ve daha hızlı olacaktır.



Yeşil renkli "satın al" butonuna tıklayınca 1 ay, 12 ay, 24 ay, 36 ay seçenekleri çıkıyor ve fiyatlar buna göre değişiyor. Biz 36 ay seçili iken devam edeceğiz. 2022 yılında alınca yenileme işi 2025 yılında karşımıza çıkacak. 3 yıl fiyat değişimlerinden etkilenmeyeceğiz.

Toplam tutarı gördüğümüz yerin altında promosyon kodu soran kutucuk bulunuyor. Buraya kupon kodu yazınca indirim kazanıyoruz. Ben bulduğum kupon kodlarını denediğimde süresi geçmiş yazısı çıktı ama sonunda bir tanesi çalıştı. "Pirilancer" kupon kodu 20 TL indirim gerçekleştirdi. Siz de bu kodu deneyin ve indirimli alın.



Daha sonra "ek ürün olmadan devam et" butonuna tıklıyoruz. Ek ürünlerde özel ip adresi, ek saldırı koruması, arama motoru kaydı gibi seçenekler var. Bunları sepete eklemiyoruz çünkü CloudFlare kurulumu yaparak güvenliği artıracağız zaten.

cenuta hosting
Karşımıza "Alan Adınızı Belirleyin" ekranı geliyor. Eğer domainadresini de cenutadan alacaksanız bu ekrandan sorgulama yapabilirsiniz. Domain bir websitenin link adresidir, aramalarda karşımıza çıkan www ile başlayan adrestir. Bence alan adını da Cenutadan alabilirsiniz çünkü domain fiyatları her yerde üç aşağı beş yukarı aynı. Lakin onu da 3 yıllık alırsanız her sene önünüze yenileme derdi çıkmaz.

Eğer domaini başka yerden aldıysanız "alan adımı daha sonra belirle" butonuna tıklayıp geçiyoruz. Karşımıza üye olma ekranı geliyor. Buradaki kutucukları doğru şekilde doldurmalıyız. Ad ve soyad, telefon numarası, e posta adresi, şifre gibi bilgileri önce bir not defterine yazın daha sonra buradaki kutucuklara yazın. Son olarak "kayıt ol ve öde" butonuna tıklayınca karşımıza ödeme sayfası gelecek.

Ödeme sayfasında Iyzico güvenli ödeme sistemi mevcut, 3D securty ile cep telefonunuza onay kodu geliyor, bu kodu yazınca ödeme gerçekleşiyor. Kredi kartı üzerinde yazan adınız, kart numaranız, son kullanma tarihi ve arka kısımdaki güvenlik şifresini yazınca kartınızdan güvenli ödeme yapabiliyorsunuz.

Ödeme gerçekleşince karşımıza özet bilgiler geliyor. FTP bilgileri, cPanel bilgileri gibi işimize yarayacak şifreler burada bulunuyor. FTP ile yani Filezilla programıyla hosting içerisine bağlanıp wordpress dosyasını yükleyeceğiz. cPanel'e giriş yaparak veritabanı oluşturacağız. Bu veritabanı wordpress kurulum ekranında karşımıza çıkıyor. Ekranda gördüğünüz bilgileri not belgesine kopyalayın.


Cenuta Hostinge wordpress kurma aşamaları!

Güncel Wordpress dosyasını indirmek için https://tr.wordpress.org/download/ adresine gidiyoruz. Karşımıza yabancı hosting önerisi çıkıyor. Sayfayı aşağıya kaydırıp "Paha biçilemez ama ücretsiz" başlığının altındaki "Wordpress 6.0 indir" yazan mavi butona tıklıyoruz. Bu 6.0 versiyonu siz indirirken 6.2 olmuş olabilir, fark etmez.

Dosya bilgisayarımıza inince sıkıştırılmış dosyayı klasöre çıkaracağız. Winrar veya Winzip gibi dosya sıkıştırma programı yüklü ise klasöre sağ tıklayıp "klasöre ayıkla" diyerek sıkıştırılmış dosyayı normal klasöre çıkarıyoruz. Daha sonra klasörün içindeki dosyaları hosting içerisine atacağız.


Filezilla ile wordpress yükleme aşamaları!

Hosting içerisine girebilmek için https://filezilla-project.org/ linkine tıklayıp Filezilla programını indireceğiz. İndirip kurduktan sonra sol üstteki kutucuklara hosting panelimizdeki FTP bilgilerini yazacağız.
filezilla
Host kutucuğuna, Username kutucuğuna, Password kutucuğuna hosting panelindeki FTP bilgilerinizi yazıp "Quick Connect" butonuna tıklıyoruz ve hosting içerisine giriyoruz. Burada yapacağımız işlemler sağ alttaki pencereden olacak. Public_html klasörünü bulup içine gireceğiz, başka klasörlere dokunmayacağız. İçindeki default.php dosyasını sileceğiz.

public html


Daha sonra klasöre çıkarttığımız wordpress dosyalarının hepsini tutup Filezilla içerisine sürükleyeceğiz. Bilgisayarımızdaki dosyaları hosting içerisindeki Public_html klasörüne yüklemeye başlayacak. Yükleme tamamlanana kadar bekleyeceğiz. Yükleme devam ederken bizde cPanelden veritabanı oluşturalım.


cPanel veritabanı oluşturma

veri tabanları
cPanel bilgilerimizle giriş yapıyoruz. Veri tabanları başlığı altındaki "MySQL Veri tabanı sihirbazı" na tıklayıp veritabanı ismi ve şifre belirliyoruz. Kutucukların tümünü işaretleyip yetkileri veriyoruz ve veritabanı kurulumunu bitiriyoruz. Bu bilgiler wordpress ilk kurulum ekranında bizden istenecek. O yüzden veritabanı bilgilerimizi de not defterine kayıt edelim.

veri tabanı ismi


Buraya kadar ne yaptık? Wordpress dosyalarını hosting içerisine attık. Veritabanı oluşturduk. Şimdi sırada domain adresiyle hostingi bağlamak var. Eğer domaini farklı bir yerden aldıysanız bu işlemi yapmalıyız. Lakin domain adresini de cenutadan alırsanız Nameserver adresini bağlamaya gerek kalmaz.


Nameserver adresini domain hesabına bağlamak!

nameserver
Domaini başka yerden aldığınızı varsayarak NS adresini bağlamayı anlatayım. Hostingin verdiği NS adresini not alın ve domain hesabınıza giriş yapıp DNS Yönetimi ayarlarına girin, oradaki kutucuklara hosting ns adreslerini yapıştırın.
(Daha sonra bu ns adreslerini CloudFlare ns adresleriyle değiştireceğiz, bu sayede bot ziyaretçilerden ve hacker saldırılarından bir nebze korunmuş olacak. Ayrıca ücretsiz SSL hizmeti sunuyor, yani link http yerine https oluyor. Cloudflare kurulumu izle)


Wordpress kurulum ekranı

Hosting nameserver adresini domain nameserver adresine yapıştırdıktan sonra artık kurulum işlemine geçebiliriz. Alt yapıyı kurmuş bulunuyoruz.

Wordpress kurulum ekranına ulaşmak için arama çubuğuna domain adresini yazıyoruz. Örnek www.blogadresim.com yazınca kurulum ekranı gelmesi lazım.



Biraz önce cPanelden oluşturduğumuz veritabanı bilgilerini kurulum ekranına yazacağız. Veri tabanı ismi, veritabanı kullanıcı adı, şifre girip devam edeceğiz. Başka birşey yazmaya gerek yok.

Daha sonra Wordpress giriş bilgilerimizi oluşturacağız. Yani arama çubuğuna blogadresim.com/wp-admin yazdığımız zaman bize soracağı bilgileri burada oluşturuyoruz. Mail adresi, kullanıcı adı, şifre belirleyin.

wp giriş


Nihayet giriş yaptıktan sonra wordpress yönetim paneli gelecek. Buradan yeni yazılar eklemek, sayfalar oluşturmak, yorumları düzenlemek, tema eklemek ve silmek gibi website yönetim işlerini yapacağız. Artık domain ve hosting ile işimiz kalmadı. Muhatap olacağımız yer artık Wordpress yönetim paneli.

İlk kurulumda mevcut olan tema çok sade olduğu için değiştirmek gerekiyor. Ücretsiz yüzlerce temadan birini seçebilirsiniz. Şu yazımızla devam edin: Wordpress tema değiştirme

Evet, Cenuta hosting ile wordpress kurma aşamalarını yaptık. Bundan sonrası tema düzenlemek, seo uyumlu yazılar yazmak, google reklam vermek gibi diğer aşamalar. Her biri ayrı emek isteyen işler. Website kurmak kolay ama içerik üretip insanlara ulaşmak zor olan. Zira sizin gibi yüzlerce kişi website kuruyor, kimisi batıyor kimisi çıkıyor. Bu sebeple kafanızda iyi bir proje varsa, kurumsal kimliğinizi internete taşımak istiyorsanız domain ve hosting alarak website kurmalısınız. Kişisel düşüncelerimiz yazacağım diyorsanız blogspot.com açarak başlayabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu