Ad Code

Kalemli tablet önerisi

Ücretsiz Blog Nasıl Açılır? | Blog açma rehberi!

blog nasıl açılır

Blog açmak; yazma kabiliyeti olan, okuyucuyu sıkmadan bilgi veren, güncel ve faydalı içerik üreten kişiler için hem eğlenceli bir iştir hem de sosyalleşme aracıdır. Sevdiğiniz bir konuda yazmak için blog açarsanız içerik üretmek daha kolaydır. Yazarken zorlanmazsınız ve insanlara faydalı bilgiler sunarsınız. Başkasına yazdırmak da bir çözümdür tabi, makale satan sitelerden 150- 300 kelimelik yazıları 3- 5 liraya satın alabilirsiniz.

Blog açmak için öncelikle hangi alt yapıyı kullanacağınıza karar vermelisiniz. Ücretsiz blog açma siteleri olduğu gibi ücretli blog açma siteleri de mevcut. Örneğin Blogspot, Wordpress, Tumblr, weebly uzantılı blog açmak ücretsizdir. Bunlardan blog açtığınız zaman ''Alt alan adı'' olur ve adresiniz isminiz.blogspot.com, isminiz.wordpress.com, isminiz.tumblr.com şeklinde olur. Kendinize özel alan adı olsun istiyorsanız domain kayıt firmalarından 6 dolardan başlayan yıllık ücretler ödemeniz gerekiyor. Her yıl domain adresinizi yenileyebilir yada otomatik yenileme talimatı verebilirsiniz.

Blogspot ve tumblr alt yapısı kullanıyorsanız domain bağlamak kolaydır. Wordpress ise kendi hosting hizmetini satın almanızı ister, yada başka hosting firmasından alırsınız. Daha gelişmiş özellikler için hosting alarak website kurmak gerekir.

Orta segment telefon önerisi 2022

+ Blogspot.com
+ Wordpress.com
+ Tumblr.com


Ücretsiz blog nasıl açılır?

1) Blogspot.com uzantılı blog açmak!

Blogspot.com uzantılı blog açmak için Blogger.com adrsine gidin.
blog açmak
Bloğunuzu oluşturun butonuna tıklayın.

Gmail adresinizi ve şifreinizi girip oturum açın. Gmail yoksa yeni mail adresinizi alın.

Yeni blog adresi belirleyin. Karşınıza blogger paneli gelecektir.

blog aç


Blogger panelinde sol kısım menüdür. Sol menüden ayarlar yapılır. Örneğin indirdiğiniz temayı kurmak için Tema > Html'yi Düzenle yolunu izleyin. Bloggerin sunduğu temaları beğenmezseniz blogger temaları paylaşımlarımıza da bakabilirsiniz.

blogger tema değiştirmek

Domain adresini değiştirmek için Ayarlar > Temel yolunu izleyin. Eğer ücretli domain ekleyecekseniz ''Bloğum için üçüncü taraf bir URL ayarla'' yazısına tıklayıp domaini başında www koyarak yazın. Verdiği kodları domain aldığınız sitede Cname olarak girin. (Bak: domain ekleme)


blogger domain ekleme

Temanıza bir kod yada resim ekleyeceğiniz zaman Yerleşim > Gadget Ekle yolunu izleyin. Kod ekleme için Html/JavaScript seçin.

gadget ekleme


ayarlarınızı tamamladıysanız artık yazı kısmına geçebiliriz. Yazı eklemek için sol menüde en üstteki ''kayıtlar'' sekmesine tıklayın ve turuncu renkli ''Yeni Yayın'' butonuna tıklayın. Başlık kısmına dikkat çekici bir başlık yazın. Örneğin ''Leziz kebap yapmanın püf noktaları'' olabilir. Yazınızın seo uyumlu olması için Anahtar kelime seçimini iyi yapmalısınız. Konuyla ilgili aranan kelimeleri yazı içerisinde uygun şekilde kullanarak yazarsanız insanların yazınıza ulaşması kolaylaşır. (Bak: Anahtar kelime analizi)


Yazıyı bitirince etiket girerek kategori belirlemelisiniz. Fazla uzun etiketler girmenize gerek yok. Etiketleri kategori oluşturmak için kullanacağız. Örneğin kadın bloğu olacaksa içerik yemekle ilgiliyse #Yemek, #Kebap etiketi girmeniz yeterli. Tarzınızla ilgiliyse #MODA, #Pantolon gibi etiketler ekleyebilirsiniz. # kare işareti koymanıza gerek yok tabi, aralarına virgül koyup bir boşluk bırakmanız yeterli.

Etiket girmek tamamlanınca ''Program yap'' seçerek yazının ne zaman yayınlanacağını ayarlayabilirsiniz. Program yap sekmesine hiç dokunmazsanız otomatik olarak kalır ve yayınla butonuna tıklayınca hemen yayınlar. Tarih girerseniz siz tatildeyken kendisi yayınlar.

blog aç

Yazıyı paylaşmadan önce link ayarını da yapmak gerekir. ''Kalıcı bağlantı'' sekmesine tıklayın ve linkin uzun olmaması için ''kebap-tarifi'' yazarak kısa bir link oluşturun. Aksi halde linkiniz başlıkta yazdığı gibi  ''leziz-kebap-yapmanin-puf-noktalari'' uzun olacaktır.

Link ayarını da yaptıktan sonra yorumlara izin vermek yada yorum yapmayı kapatmak için ''seçenekler'' sekmesine tıklayabilirsiniz. Yayınladıktan sonra ''Kayıtlar'' bölümünde yazılarınız listelenir.


2) Wordpress.com uzantılı blog açmak!

Ücretsiz blog açabileceğiniz diğer alternatif Wordpress içerik yönetim sistemidir. Ücretsiz versiyonda bloğunuza iki tane banner reklam ekleyerek kendi reklamını yapar. Wp blog açmak için;

Wordpress.com adresine gidin.

blog nasıl açılır

''Web sitenize başlayın'' butonuna tıklayın. E posta adresinizi yazın, kullanıcı adı ve yeni şifre belirleyin.

blog aç

Bloğunuzun görünümünü değiştirmek için temayı değiştirin.''Tasarlayın'' sekmesine tıklayın ve ''temalar'' seçin.

wp temalar

Yeni yazı eklemek için ''Site > yazılar''

wp panel

Blog başlığını ve içeriğini girin. Yazıdaki bir cümleyi seçip B harfine tıklayarak kalın yapabilirsiniz. I harfine tıklayarak italik yana yatık yazabilirsiniz. zincir sembolü de kelimeye link eklemek içindir.

wp içerik
Yazı tamamlanınca sağ taraftaki menüden ''Kategoriler ve Etiketler'' sekmesine tıklayın. Yazı neyle ilgiliyse genel bir kategori belirleyin. ''Yeni kategori ekle'' tıklayın ve büyük harflerle bir genel kategori oluşturun. Kebapla ilgili yazıda YEMEK kategorisi, gezip görülen yerlerle ilgili yazıysa TURİZM kategorisi, yeni aldığını bir ayakkabı ise GİYİM kategorisi, yeni çantanızla yada takınızla ilgiliyse AKSESUAR olabilir.

wp kategori
Kategori oluşturup etiketleri yazdıktan sonra anasayfada görülen ama yazının içerisinde görünmeyen bir resim eklemek için ''öne çıkarılan görsel'' sekmesine tıklayın. Sonra ''Daha çok seçenek'' sekmesine tıklayarak yazınızın içeriğini tek cümlede Twit atar gibi özetleyin. Artık sağ en üstteki ''yayımla'' düğmesine basarak yazınızı yayınlayabilirsiniz.

3) Tumblr.com uzantılı blog açmak!

blog nasıl açılır


Tumblr.com adresine gidin ve '''Başla'' butonuna tıklayarak mail adresinizi yazın, şifre ve kullanıcı adı belirleyin. Şifreyi unutmamak için not belgesine kaydedin. Giriş yapınca karşınıza yazı, resim, özlü söz, link, diyalog, spotify yada soundcloud şarkı ekleme, video yükleme seçeneği gelecektir. Blog yazmak için en soldaki ''Aa metin'' seçin.



Ücretsiz blog bu şekilde açabilirsiniz. Daha profesyonel blog açmak için domain ve hosting satın alabilirsiniz. En iyi hosting firmaları hakkında bilgi verdiğimiz yazıyı da okuyabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu